Never bound by titles or labels, Charlotte Langley is constantly reinventing herself and what it means to be a chef, culinary curator, entrepreneur, ambassador for sustainability and champion of the people and causes she believes in.
Hailing from PEI, Charlotte embodies what her peers often call “Maritime Chic” – a love for honest food shared with warmth, charm and that famed East Coast hospitality that has chefs, farmers, restaurants, collaborators and clients across provinces and borders knocking on her door.
Over 20 years of honing her expertise working with and elevating seafood has taken her through some of the country’s most recognized restaurants (C Restaurant, Whalesbone, Catch, Rodney’s Catering) and in 2014, led her to create Canada’s most trusted seafood brand, Scout Canning.
Since then, she has expanded her repertoire with Scout Events, A Culinary experience org, judging culinary competitions, being featured on TV and in multiple print articles, participating in speaking panels and, in 2017, becoming Ambassador for the Marine Stewardship Council (MSC). It is in this role that Charlotte helps educate about the importance of caring for the oceans that provide for and feed millions and inspire chefs and consumers alike to choose certified sustainable and traceable seafood.
For Charlotte there is no greater pleasure or privilege than to play, share, laugh, educate, nurture and love through food.
Charlotte Langley n’aime ni les étiquettes ni les titres. Elle n’a qu’une idée en tête : se réinventer sans cesse qu’importe la casquette qu’elle arbore, cheffe, conservatrice culinaire, entrepreneure, ambassadrice de la durabilité ou encore défenseure des populations et des causes qui lui tiennent à cœur.
Native de l’Île-du-Prince-Édouard, Charlotte Langley incarne à merveille ce qu’on appelle le « chic maritime » – un amour des plats simples partagés dans une ambiance chaleureuse et conviviale, empreinte de l’hospitalité légendaire de la côte Est et qui attire chefs, producteurs et productrices, propriétaires de restaurants, partenaires et clientèles d’ici et d’ailleurs.
Pendant plus de 20 ans, elle a appris à sublimer les produits de la mer dans les cuisines des plus grands restaurants du pays (C Restaurant, Whalesbone, Catch et Rodney’s Catering). En 2014, elle décide de lancer l’une des marques de produits de la mer les plus dignes de confiance, Scout Canning.
Depuis, elle a ajouté une autre corde à son arc en créant Scout Events, une organisation d’expériences culinaires. Souvent sollicitée pour faire partie de jurys de concours gastronomiques et de tables rondes, elle intervient aussi à la télévision et dans la presse. En 2017, elle devient ambassadrice du Marine Stewardship Council (Conseil pour la bonne gestion des mers, MSC). À ce titre, Charlotte Langley entend sensibiliser la population à l’importance de préserver les océans qui sont pour des régions entières une source importante de nourriture et inciter les chefs et les consommateurs et consommatrices à privilégier des produits de la mer traçables et certifiés durables.
Pour Charlotte Langley, il n’y a rien de mieux que la cuisine pour se faire plaisir, partager, rire, s’informer, sensibiliser et s’épanouir.